Virtuele Robot

Blog

Slike van Peer | Counta

Levenslessen voor de Early Adopter en het Gewoontedier

16 oktober 2018 - door Silke van Peer

In de eerste weken op de werkvloer zijn mij veel verschillende programma’s uitgelegd die we gebruiken. Losstaand van Yuki, gebruiken we bijvoorbeeld veel uit het Office pakket om slimmer te kunnen werken. Iedereen kent de basics, Word, Excel, Outlook, en PowerPoint wel. Maar maak je al gebruik van OneNote, SharePoint, Teams, of Yammer? De kans is groot dat je er nog niet van gehoord hebt. Of dat je wel weet dat het bestaat, maar er geen of minimaal gebruik van maakt.

Hiervoor kon ik op zich best goed overweg met Outlook voor het versturen van e-mails. Maar het complete gebruik van de agenda en de taken, dat was voor mij compleet nieuw. Je kan namelijk heel erg veel uit de applicaties halen. Meer dan dat je je waarschijnlijk beseft.

Wanneer je dan de meerwaarde in iets ziet, dan wil je graag dat je medewerkers dit gaan gebruiken. Het is toch mooi als iedereen slimmer kan werken?

Het kan makkelijker.
Wanneer je dan laat zien hoe het beter en gemakkelijker kan, dan kan het zijn dat de persoon tegenover je – op zich – wel enthousiast is. Grote kans, toch? Dit komt namelijk vaker voor dan dat de persoon tegenover je meteen lyrisch is. De kans is ook groot dat deze persoon als het puntje bij paaltje komt, toch in oude gewoonten blijft hangen.  

‘Zo heb ik het altijd al gedaan, en dan weet ik zeker dat het goed gaat.’ Ik begrijp dit volledig. Ik ben hier zelf namelijk ook schuldig aan. Ik was nog steeds veel ideeën in de doodnormale applicatie ‘Kladblok’ aan het invoeren, omdat ik dit zo gewend was. Daarnaast schreef ik nog veel op papieren kladblokjes.

OneNote
Dat OneNote eigenlijk super handig is, had ik de eerste twee weken hier niet gedacht. Ik werk in OneNote alles wat ik bedenk uit. Het wordt allemaal automatisch opgeslagen, zodat ik niets verlies. Het eindproduct komt in Word, en dat wordt dan weer automatisch opgeslagen in de mappen van Teams, waar dit meteen voor al mijn collega’s inzichtelijk is. Ik hoef daarna geen mailtje naar ze te sturen om ze op de hoogte te brengen, maar ook dat kan gemakkelijk via de chatfunctie in Teams.

Dat het lastig is om verandering door te brengen, daar zal ongetwijfeld elk bedrijf mee te maken krijgen. Waar ligt dit nu precies aan? Als je hier achter komt, heb je the key to succes in handen. Wat drijft iemand om het te blijven doen zoals ze het deden?

Ik vond het lastig om te breken met de oude gewoonten. Bij het opstarten van de computer, zette ik standaard Kladblok al aan, om deze paraat te hebben. Zelfs nu betrap ik mijzelf daar nog wel op. En dat terwijl ik hem absoluut niet meer nodig heb. Ik ben namelijk een gewoontedier. Ik vind het ook belangrijk dat ik de meerwaarde van iets in zie, voordat ik überhaupt probeer op een andere manier te werken. Daarnaast wil ik snel profijt hebben, en niet te lang aan iets moeten wennen.

De early adopter of gewoontedier?
Iedereens beweegredenen om iets wel of juist niet te doen zijn anders. Ik gebruik hier een klein voorbeeld, om van Kladblok naar OneNote te gaan, maar je zal in een bedrijf ook wel eens grotere veranderingen willen laten plaatsvinden. Je zal dan in elk bedrijf early adopters hebben, die gretig nieuwe dingen proberen. Maar je hebt ook in elk bedrijf, gewoontedieren, zoals ik. Nu heb ik gelukkig een team van collega’s die twijfels bij mij hebben weggehaald, en mij, zonder enige druk uit te oefenen, hebben laten zien hoe ik makkelijker en slimmer kan werken.

Misschien ben jij ook een gewoontedier? Dan daag ik je uit om eens naar zo’n early adopter te luisteren. Kijk eens wat deze persoon daadwerkelijk te zeggen heeft. Je hebt er in principe niets op te verliezen, en je kan alleen maar winnen. Je kan altijd nog terug naar jouw ‘kladblok’.

Ben je juist een early adopter? Houdt er dan rekening mee dat iemand beweegredenen heeft. Sta hier voor open. Vraag hier zelfs naar! Wanneer je elkaar begrijpt kan je elkaar helpen. Verplicht niemand om per die en die datum om te gaan, maar geef het gewoontedier opties of stel een proces in waarin het gewoontedier kan wennen.

Toch liever de Nokia 3310?
Ik ben ervan overtuigd dat er een early adopter in elk gewoontedier zit. Deze zit alleen nog snake te spelen op de Nokia 3310, en weet simpelweg - nog - niet dat er veel meer leuks te vinden is op een smartphone. @Early adopters, laat ze gewoon eens af en toe een app zien op jouw smartphone, en dan kruipen ze vanzelf onder die steen vandaan. Een paar maanden later staan ze vast de nieuwe iPhone aan je te showen.

Silke van Peer | Mail mij.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Bekijken
Aanmelden

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je benieuwd hoe je snel en nauwkeurig btw-aangifte doet? Wij helpen je graag met al je vragen.

Contact opnemen →

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf altijd op de hoogte van onze laatste updates.