Virtuele Robot

Blog

Big data voor elke ondernemer: in 5 stappen van cijfers naar complexe data - deel 4

5 april 2018 - door Alice Visser

1 en 1 is 3

Data is overal, soms is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. Of je nu met diverse systemen werkt of nog op papier, ik garandeer je, er is meer data beschikbaar dan je denkt die jou helpt te ondernemen. In 5 artikelen neem ik je mee hoe je onderneemt met cijfers tot en met complexe data, artikel 4: je dashboard staat, combineer alle databronnen! 

Big data is niet iets van de laatste tijd, alleen de toename van de enorme hoeveelheid aan beschikbare informatie biedt nieuwe ongekende mogelijkheden.

Als we eens kijken naar welke software we allemaal gebruiken: administratie, kassasysteem, website, branche pakket, CRM software, social media, webshop, rittenregistratie, sensoren.  Al deze applicaties verzamelen informatie. Maar ook klanten en leveranciers werken met portals, inloggegevens voor de website voor je bankgegevens of pensioengegevens. Je ziet dat vele bronnen digitaler en toegankelijker zijn geworden.  

Data kan in het bedrijf beschikbaar zijn, openbaar of aangekocht zijn.  Het samenbrengen van deze gegevens is de key van big data. We beginnen met het combineren van de beschikbare interne data. 

Stap 4: Combineer je data

 1. Kies je masterdata bron
  Je datakapstok moet een voet hebben, neem jouw ERP of branche pakket als uitgangspunt. Bedenk wat het belangrijkste gegeven is waaraan je alles kunt terug herleiden: het artikel, project of de debiteurcode bijvoorbeeld. Vanuit deze bron ga je vervolgens jouw overige benodigde informatiebronnen koppelen.
 2. Ontdek de export- en koppelmogelijkheden
  Het bouwen van koppelingen (interfaces) is een geweldige toegevoegde waarde maar tevens kostbaar. Wanneer de toe te voegen data een beperkte omgang, snelheid of diversiteit heeft kan een Excel export (csv.) prima volstaan.
 3. Poets je data op
  De data moet schoon zijn, dat wil zeggen dat een BI tool alleen in 1 en 0 kan denken. Dus klanten zonder code of woonplaats moeten een gegeven krijgen, dit kun je zelf toevoegen of het systeem laten vullen met een nulletje wanneer deze leeg is. Je kunt namelijk niet zoeken op niets.
 4. Breng deze samen in een BI tool
  Je data is schoon en ‘ready-to-read’, nu is de vraag: Hoe is de data voor jou leesbaar. Dit stadium is een spel van proberen en uitbreiden, kleuren, tabellen en nieuwe dwarsdoorsnedes geven informatie.

Van data naar wijsheid

De data vertelt je: Red, V2.0, ge coördinaten 51.837648, 4.962844
De informatie is: Op het kruispunt bij de Banneweg in Gorinchem springt het stoplicht op rood
Het dashboard toont de kennis: Het stoplicht waar ik naar toe rij staat op rood
Jouw wijsheid: Stoppen of doorrijden?!

En als je dan toch in Gorinchem bent, stop even voor een kopje koffie dan denken we met je mee!

Recentie

"We hebben dagelijks actueel inzicht in de boekhouding en besparen
één FTér op de administratie." 
Martijn Muller van MM

Lees verder →

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf altijd op de hoogte van onze laatste updates.