Virtuele Robot

Blog

Big data voor elke ondernemer: in 5 stappen van cijfers naar complexe data - deel 5

12 april 2018 - door Alice Visser

1 en 1 is 3

Data is overal, soms is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. Of je nu met diverse systemen werkt of nog op papier, ik garandeer je, er is meer data beschikbaar dan je denkt die jou helpt te ondernemen. In 5 artikelen neem ik je mee hoe je onderneemt met cijfers tot en met complexe data, artikel 5: je interne dashboard is geoptimaliseerd, nu maken we de stap naar buiten.

Big data geeft je de mogelijkheid om complexe data uit verschillende bronnen (openbaar of aangekocht) te combineren en in te zetten in concrete acties. Zo kun je de website statistieken combineren met jouw social media kanalen en vanuit daar beslissen welke content je wanneer moet plaatsen om het grootst mogelijke bereik te creëren. Als het een kans is voor jouw bedrijf is het ook een kans voor de concurrentie, dus denk creatief en behaal zo je voordeel in de markt.

Stap 5: Externe data
Het dashboard van een rijschool wordt aangevuld met het laatste weerbericht, verkeersinformatie en de benzine prijzen. Dit geeft inzicht en sturing op de organisatie:

Waar kunnen we het beste brandstof tanken vandaag en historisch gezien, waar hebben we geld verloren op de tankbeurten?

 • Sturen we onze leerlingen vandaag naar Utrecht of Den Bosch om te leren omgaan met de drukte in de stad? In de file staan leren ze later wel.
 • De beginnende motorleerlingen kunnen we beter naar de avond verplaatsen in verband met de voorspelde regenbuien.

Er zijn honderden (dan geen duizenden) gratis data sets beschikbaar, klaar om gebruikt te worden en geanalyseerd voor zij die deze willen gebruiken. Ik help je met een aantal voorbeelden:

 • CIA the world of factbook
  informatie over historie, mensen, overheid, economie, informatiestructuur, geografisch en leger van 267 landen
 • Healhdata.gov
  Geeft 125 jaar gezondheidszorg informatie, epidemieën en populatie statistieken.
 • UNICEF
  Geeft diverse statistieken vrij over vrouwen en kinderen wereldwijd.
 • Facebook Graph.
  Al is de meeste informatie van een gebruikers Facebook profiel prive, genoeg is dat niet. Facebook heeft een API beschikbaar met vele informatie die gebruikers delen met de wereld.
 • Google
  Is natuurlijk de master van data verzameling: Heb je interesse in cupcakes, Pokémon of Soba noedels, al deze zoektermen zijn beschikbaar Google Trends.

Toch is dit slecht het tipje van de ijsberg. Vele website, apps en bedrijven bieden een API zodat je direct gegevens kunt overbrengen naar jouw dataset. Vooruitdenkende bedrijven die niet over uitbreide databronnen beschikken, starten met het opstellen van haar eigen bekende data. Gebruiken vervolgens openbaar beschikbare data ter uitbreiding en vullen deze aan door specifiek te bellen en/of zoeken. Het is interessant om na te denken over hoe openbare data kunt gebruiken voor jou bedrijf of niche.

Omtrent het onderwerp Big Data is het belangrijk te kijken naar Data Storage en Protection; binnenkort een artikel die inzoomt op de veiligheid van data.

Alice Visser
Data Specialist
Mail mij.

“Programmeurs denken in 1tjes en 0tjes en de directie richt zich op de strategische pijlers.”

Wanneer de inrichting van de database of softwarebronnen tot stand moet komen heeft een kleine miscommunicatie grote gevolgen. Daarom blijven wij ons ontwikkelen in kennis en communicatie. Eind januari is het certificaat: Procesontwerp en Business Analyse ondertekend door Alice. Theoretisch en een praktisch zijn de onderwerpen waar zij zich in heeft verdiept: business requirements, functioneel ontwerp en databasemodelling.

Recentie

"We hebben dagelijks actueel inzicht in de boekhouding en besparen
één FTér op de administratie." 
Martijn Muller van MM

Lees verder →

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf altijd op de hoogte van onze laatste updates.