Virtuele Robot

Blog

Silke | Counta

5 Tips om alles uit je financieel dashboard te halen 

16 januari 2019 - door Silke van Peer

Was vroeger jouw antwoord op de vraag “Wat wil je later worden als je groot bent?” ook  “PILOOT!!”?

Nu ben je ondernemer... natuurlijk ook niet verkeerd! En wees gerust, als ondernemer bén je eigenlijk net een piloot. Jouw financieel dashboard is namelijk de cockpit van jouw organisatie. Je stuurt je onderneming naar aanleiding van de metertjes op het dashboard. Wanneer alle metertjes groen zijn, dan gaat alles goed. Maar knipperen er meerdere lampjes, dan is het alle hens aan dek. Maar hoe zorg je er voor dat je efficiënt met je dashboard aan de slag kan? Je vliegt vast niet in één keer van Amsterdam naar Hawaï. Vlieg eerst eens naar Stuttgart. Weet wat je moet doen wanneer er turbulentie is vóórdat je boven de oceaan vliegt. 

Tip 1  - Werk vanuit de cockpit
Je moet in de cockpit zitten om te kunnen vliegen. Als piloot maak je beslissingen en handelingen die er voor zorgen dat je goed in de lucht blijft. Knippert er een rood lampje op je dashboard, dan wil je natuurlijk weten waarom. In je financieel dashboard geldt precies hetzelfde. Weet wat er aan de hand is en waarom. Het is daarom handig dat je in het dashboard door kan klikken tot de oorzaak, zodat je het probleem verhelpt, en niet alleen een symptoom. Bij Counta kan dat! Altijd kan je doorklikken tot de factuur, het brondocument. Zo komt de oorzaak altijd boven water. 

Tip 2 -  Stuur met actuele data
Knippert je brandstofmeter? Dan wil je weten wat de actuele status is. Je kan moeilijk sturen met de brandstofdata van vorige week of vorige maand. Nu klinkt dit natuurlijk heel erg logisch, maar waarom is het dan zo dat er bij veel verschillende dashboards dit principe wel wordt aangehouden? Niet alleen het vliegtuig, maar ook je onderneming moet je overal kunnen aansturen. Je hebt er niets aan als je alleen vanaf de controlekamers op de vliegvelden de brandstofdata kan zien. Je moet dit kunnen zien vanuit de cockpit. Bij Counta is je financieel dashboard geheel cloud-based en altijd actueel. Zo weet je zeker dat je genoeg brandstof hebt voor de reis. 

Tip 3 - Houd je data up to date
Zorg ervoor dat je niet door eigen hand achter de feiten aanloopt. Je moet natuurlijk even tanken voordat je begint met een grote reis. Wanneer je vliegt heb je vaak nog een co-piloot ter ondersteuning. Zorg ervoor dat iedereen die toegang heeft tot de cockpit goed voorbereid is. Hoe doe je dit in je financieel dashboard? Lever aan! Jouw financieel dashboard kan niet actueel worden wanneer je als piloot of co-piloot slechts één keer per week of maand de financiële documenten aanlevert. Lever je dagelijks aan, dan heb je áltijd reële en relevantie stuurinformatie. 

Tip 4 - Prioriteer je metertjes 
Vlieg dus eerst naar Stuttgart. Het is misschien niet je hoofddoel, en ja, liever ga je in één keer door naar Hawaï, maar zo heb je ook niet leren autorijden. Meestal rij je eerst even door de polder voordat je de snelweg op gaat. Prioriteer eens welke data belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Wat haalbaar is om winst uit te halen. Misschien eerst een doel op korte termijn succesvol behalen voordat je een vijfjarenplan opstelt. Je hebt ook helemaal niet genoeg ogen in de cockpit om continue alle meters in de gaten te houden. Houd je oog op knipperende lampjes. Gaat alles al een tijdje goed zonder geknipper? Kijk dan naar wat je nog kan verbeteren. Het financieel dashboard van Counta is zo in te richten, zodat je alleen de informatie ziet die voor jouw onderneming belangrijk is, zodat je effectief je doelen kan behalen. 

Tip 5 - Leer vliegen
Bovenstaande tips zijn allemaal heel mooi... als je kan vliegen... Ook een echte piloot zal training gehad hebben voordat deze zelfs naar Stuttgart ging. Hoe interpreteer je de diverse meters en hoe kan je goed sturen? Voor je financieel dashboard geldt dat natuurlijk ook. Hoe stel je je financieel dashboard in en hoe interpreteer je een knipperend lampje? Welke meters zijn nu relevant voor jouw onderneming? Wees niet bang om hierbij hulp te vragen, zodat je ook snel in de lucht bent!

CountAirlines: now boarding!
Bij Counta gebruiken we software waarmee je elke dag real time inzicht kan hebben in je administratie. Met behulp van je actuele financiële data kan jij daardoor je bedrijf beter sturen.  Het enige dat je écht nog  zelf moet doen is het aanleveren van de financiële documenten. Zelfs daarmee kunnen we al veel voor je automatiseren. We leggen je graag de mogelijkheden uit, zodat je binnenkort met gemak van Amsterdam naar Hawaï vliegt! Met alle tijd die je door ons over houdt, kan je daar mooi een weekje vakantie houden. Nog een Mai Tai graag! Vraag hier een demo aan!

  Silke van Peer | Mail mij.

  Gerelateerde berichten

  Ismail | Counta

  Jouw opties voor een boekhoudkoppeling

  Er zijn namelijk meerdere koppelingen mogelijk.

  2 januari 2019 - door Ismail Yakoub

  Lezen →
  Luuk

  Ben jij klaar voor de btw verhoging?

  Vanaf januari 2019 verandert het lage btw tarief van 6% naar 9%. Wat moet jij nog doen?

  5 december 2018 - door Luuk Vaessen

  Lezen →
  Silke | Counta

  Levenslessen voor een perfecte administratie

  Bereik gemakkelijk je doelen en overtuig je medewerkers.

  12 november 2018 - door Silke van Peer

  Lezen →

  Nieuwsbrief

  Schrijf je in en blijf altijd op de hoogte van onze laatste updates.