Virtuele Robot

Blog

Slike van Peer | Counta

Levenslessen voor een perfecte administratie

12 november 2018 - door Silke van Peer

Wellicht vind je jouw administratie al tip top in orde. Lees dan vooral niet verder. Deze blog is voor de medemens die zich graag ontwikkelt, die graag alles bekijkt vanuit nieuwe invalshoeken. De medemens die er altijd van overtuigd is dat het anders kan: beter kan. Dit viertal blogs neemt je mee naar een betere administratie. Wat is die administratie? Dat ligt precies aan jou! Maar ik laat je wel zien hoe je jouw idee van de perfecte administratie zo uit kan voeren dat het daadwerkelijk werkt. Dus voor wie vaker moeite heeft gehad met het doorvoeren van veranderingen: lees vooral door.

Het mooie aan deze reeks blogs is dat je deze levenslessen niet alleen op je administratie kunt toepassen. De lessen zijn toepasbaar voor elk doel. Kijk wat voor andere veranderingen je op de werkvloer wilt toepassen of pas ze moeiteloos toe op al je persoonlijke Nieuwjaars voornemens.

Levensles 1: Stel jezelf een realistisch doel
Een administratie die altijd up-to-date is? Een administratie waarin de resultaten goed zichtbaar zijn? Een administratie die volledig cloud-based is, zodat deze altijd en overal beschikbaar is?

Welk van deze doelen je ook kiest, zorg ervoor dat je doelen aan een paar punten voldoen. Je hebt er misschien al eens van gehoord, maar het is verstandig om je doelen SMART op te stellen. Om de haalbaarheid van het doel te vergroten.

SMART
SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. “Ik wil een betere administratie” is bijvoorbeeld een niet-specifiek doel. Wat houdt beter in? Als jij wilt dat een administratie altijd up-to-date is, dan zal je moeten kijken wat hier voor nodig is en desnoods subdoelen aanmaken.

“Ik ga vanaf vandaag elke dag de in- en verkoopfacturen van de afgelopen 24 uur in de administratie uploaden, zodat mijn administratie up-to-date blijft.” Dit doel is specifiek, omdat het precies zegt wat je gaat doen en wat je wilt bereiken. Verder is dit acceptabel, omdat dagelijks aanleveren ervoor zorgt dat je er niet heel veel tijd mee kwijt bent, waardoor je dit gemakkelijk elke dag even kan doen. Door het vanaf vandaag elke dag te doen, zorg je ervoor dat het meetbaar en tijdsgebonden is.

Goede voornemens
SMART doelen kun je voor alles gebruiken! Wil je na de kerstdagen vol chocolade en etentjes weer gezond eten en sporten? Stel jezelf dan goede doelen. Maak geen lijstjes met ‘gezonder eten’ en ‘meer sporten’, maar stel jezelf een haalbaar doel. Door je doelen SMART te formuleren, zorg je er voor dat je al echt gaat nadenken: Is elke dag sporten haalbaar? Een dure sportschool waar je praktisch sport ‘in the cloud’ met een e-Gym of een rondje ouderwets hardlopen in je oude joggingpak? Wat wil je specifiek, vanaf wanneer en hoe vaak gaan doen? Door je doelen goed uit te werken, realiseer je dat het doel gehaald kán worden!

Een goed begin is…
Kies dus een rustige zondagmiddag, zet een lekker muziekje op en een dampend kopje koffie naast je neer. Kijk uit het raam en neem een lekker koekje. Neem je laptop op schoot en schrijf je doelen uit. Wat zou jij willen veranderen? Schrijf het uit! Zet daarna eerst nog een aflevering van je favoriete serie aan en kom er later nog eens op terug. Misschien denk je nu anders na over de haalbaarheid van je doel en kan je nog de deadline van jouw doel aanpassen. Je kan het best, dus zet hem gerust nog een maandje naar voren.

Soms heb je hulp nodig
Vraag jezelf bij het stellen van je doel af of je het doel alleen kunt realiseren of dat je hier anderen voor nodig hebt. Het kan zijn dat je hulp je collega’s goed kan gebruiken. Wil jij als ondernemer het doel stellen dat documenten dagelijks worden aangeleverd, maar ben jij niet degene die de documenten aanlevert? Dan zal je jouw collega moeten gaan overtuigen. Hoe je dit het beste aan kan pakken lees je in de volgende blog.

Silke van Peer | Mail mij.

Gerelateerde berichten

Silke | Counta

Klaar voor nog een levensles?

Lees hier het tweede deel in de reeks naar een perfecte administratie

19 november 2018 - door Silke van Peer

Lezen →

Druk, druk, druk... Heb jij het ook zo druk?

Dat hoeft niet! Lees hier hoe je waardevolle tijd kan besparen

17 april 2018 - door Luuk Vaessen

Lezen →

Data: Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Lees hier hoe je in 5 stappen van cijfers naar complexe data kan gaan

4 oktober 2018 - door Alice Visser

Lezen →

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf altijd op de hoogte van onze laatste updates.