Virtuele Robot

Blog

Luuk | Counta

Zorgeloos 2019 in: hoe bereid ik me voor op de BTW verhoging in 2019?

5 december 2018 - door Luuk Vaessen

Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat vanaf 1 januari 2019 het lage btw tarief van 6% wordt verhoogd naar 9%. Er is nog een kleine kans dat de eerste en tweede kamer dit tegen gaan houden, maar indien de verhoging doorgaat is het beter hier goed op voorbereid te zijn. Wat houdt dit nu precies in voor jou als ondernemer? Wat is de impact van deze verhoging op je online administratie? En: hoe bereid je je voor op de btw verhoging?

Aanpassingen in je online boekhoudprogramma
Als ondernemer moet je de btw wijziging verwerken in je online administratie, je prijzen, je facturatie en de btw aangifte. Zo kan je het beste uitgaan van een btw tarief van 9% voor offertes die je in 2018 maakt, voor diensten die in 2019 geleverd worden. Tevens zul je zelf de wijziging in je kassa of webshop moeten doorvoeren. Dit doen boekhoudprogramma's niet automatisch.

BTW tarief bij vooruitbetaling
Wanneer de prestatie in 2019 plaatsvindt, maar de betaling in 2018 voldaan wordt, geldt nog het btw tarief van 6%. Als je dus een kaartje koopt voor een optreden in maart, maar deze in december betaalt, dan geldt hier nog het tarief van 6%. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9%-tarief. Het geldt wel dat alle relevante elementen van de prestatie bekend moeten zijn op het moment van betaling.

Wat valt onder het lage btw-tarief
Het lage btw-tarief van 6% was destijds ingevoerd voor de zogenaamde eerste levensbehoeften van de mens. Wat valt hier dan onder?

  • Goederen die onder het lage btw tarief vallen zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen, genees- en hulpmiddelen, boeken en tijdschriften, kunst, en water. De complete lijst met goederen vind je op de website van belastingdienst.
  • Diensten die onder het lage btw tarief vallen zijn bijvoorbeeld de kapper, musea- en evenementenbezoek, de schoenmaker, yoga lessen, zwembaden en sauna’s, camping en logies, en personenvervoer. Hier vind je de complete lijst met diensten die onder dit tarief vallen.

Hoe kun je je online boekhoudprogramma aanpassen?Het verschilt per online boekhoudpakket of je zelf nog aan de slag moet of niet. In Yuki hoef je gelukkig weinig aan te passen! De BTW tarieven worden automatisch in je online administratie verwerkt. In het online boekhoudpakket zal het nieuwe btw tarief van 9% automatisch worden toegevoegd. Daarnaast zal er een tijdelijke 6% (2018) categorie bijkomen, zodat je nog steeds kan factureren voor diensten die in 2018 geleverd zijn.

Oude exclusief prijslijsten en herhaalde facturen zullen automatisch worden stopgezet. Let dus op, dit geldt niet voor de inclusieve prijslijsten. Als je als ondernemer juist voor €499.99 inclusief hebt gekozen, dan wordt dit niet automatisch verhoogd vanwege het commerciële aspect. Hier zal je dus zelf aanpassingen moeten doen.  Wees gerust, als je niet precies weet hoe je dit aan moet pakken, dan helpen we je graag om je online administratie klaar te stomen voor 2019!

Vragen?
Bij Counta zijn wij er voor iedere ondernemer. Heb je dan ook maar één vraag omtrent de btw verhoging? Schroom dan niet deze te stellen! We zorgen er graag voor dat je zorgeloos het nieuwe jaar in gaat.

Luuk Vaessen | Mail mij.

Administratie met Counta

- Administratie online
- Actueel overzicht
- Vaste contactpersoon
- Vast bedrag per maand
- BTW-aangifte
- Branchepakket koppelen

Counta digitaliseert jouw complete boekhouding en administratie zodat je altijd inzicht en overzicht hebt zonder tussenkomst van een interne boekhouder. Wel zo makkelijk en overzichtelijk! Wist je dat je ook tijd en geld bespaart en minder foutgevoelig met je financiële administratie omgaat als je voor geautomatiseerde administratie koppelingen kiest?

Ontdek vandaag nog de voordelen en mogelijkheden van administratie koppelingen en boekhouden met Counta. Vraag hier een gratis Demo aan!

Gerelateerde berichten

Silke | Counta

Ben jij klaar voor een levensles?

Handige tips voor een perfecte administratie. Behaal succesvol je doelen.

12 november 2018 - door Silke van Peer

Lezen →

Druk, druk, druk... Heb jij het ook zo druk?

Dat hoeft niet! Lees hier hoe je waardevolle tijd kan besparen

17 april 2018 - door Luuk Vaessen

Lezen →

Data: Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Lees hier hoe je in 5 stappen van cijfers naar complexe data kan gaan

4 oktober 2018 - door Alice Visser

Lezen →

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf altijd op de hoogte van onze laatste updates.