Virtuele Robot

Blog

Levenslessen voor een perfecte administratie | Deel 3

26 november 2018 - door Silke van Peer

Wellicht vind je je administratie al tip top in orde staan. Lees dan vooral niet verder. Deze blog is voor de medemens die graag ontwikkelt, die graag alles bekijkt vanuit nieuwe invalshoeken. De medemens die er altijd van overtuigd is dat het anders kan: beter kan. Dit viertal blogs neemt je mee naar een betere administratie. Wat is die administratie? Dat ligt precies aan jou! Maar ik laat je wel zien hoe je jouw idee van de perfecte administratie zo uit kan voeren, dat het daadwerkelijk werkt. Dus voor wie vaker moeite heeft gehad met het doorvoeren van veranderingen, lees vooral door.

Het mooie aan de deze reeks blogs is dat je deze levenslessen niet alleen op je administratie kan toepassen. De lessen zijn toepasbaar voor elk doel. Kijk wat voor andere veranderingen je op de werkvloer wilt toepassen of pas ze moeiteloos toe op al je persoonlijke Nieuwjaars voornemens.

Levensles 3: Van denken naar doen
Hoeveel plannen worden er wel niet bedacht, maar nooit uitgevoerd? Hoeveel goede ideeën worden door je collega’s geopperd, maar nooit daadwerkelijk geïmplementeerd? Er ligt vaak teveel nadruk op het resultaat, zonder dat er bij gekeken wordt wat er daadwerkelijk moet veranderen om dit resultaat te behalen. Het gedrag en de gewoonten moeten aangepast worden om een succesvol resultaat te behalen

Er zijn tal van studies die aangeven dat je nieuwe gewoonten in 21 dagen, 3 maanden, 100 dagen... etc. kan aanleren. Je kan bijvoorbeeld in een x aantal dagen aanleren om na je lunch een stukje te wandelen. Hier voeg je een goede gewoonte toe aan je gedrag. Het gedeelte dat vaak wordt vergeten in de studies is hoe je vastgeroeste gewoonten juist afleert.

Een voorbeeldje: in het verwerken van je e-mail kan soms veel tijd in zitten. Je krijgt een pop up wanneer een nieuw mailtje binnen komt, stopt met waar je mee bezig was en handelt je mailtje af. ‘Waar was ik ook alweer?’ Het duurt weer even voordat je weer productief aan het werk bent. Je kan er dan voor kiezen om dit aan te passen. Na je lunch wil je alle e-mail regelen. Dit is het enige moment per dag (uitzonderingen weggelaten) dat je jouw e-mail gaat beantwoorden. Hier zal je tegen oude gewoonten aanlopen. De pop-ups zijn nog erg verleidelijk om op te klikken. Een bepaalde situatie blijft spoken in je gedachten. Je opent toch nog enkele keren tussendoor je mail en daar zie je dat er weer iets nieuws opspeelt waar je eigenlijk ook meteen op wilt antwoorden. Gewoonten afleren is nog lastiger dan een nieuwe goede gewoonte aanleren.

Ongeduldig?
Mensen zijn geneigd snel op te geven. We willen meteen resultaat zien. Je staat jezelf vaak niet toe om in oude gewoonten terug te vallen. Houd in je doelstelling rekening met een implementatie termijn. Je kan niet direct in je auto stappen en in 5 minuten van Maastricht naar Groningen rijden.

Je komt op een reis waar je soms met 100 op de spitsstrook rijdt, maar soms ook een leeg stuk waar je met gemak door kan knallen. Daarnaast kan je TomTom uitvallen en rij je wellicht een stuk verkeerd. In hoeverre je hierdoor gedemotiveerd raakt heb je zelf in de hand. Je kiest ervoor om chagrijnig stil te gaan staan en te mopperen. Je kan ook je auto even langs de zijkant zetten om de goede weg vragen en vol goede moed weer doorgaan. Gaat er een rood lampje knipperen in je dashboard en hoor je een schrapend geluid uit je auto komen, dan heb je ook de pechhulp nodig voor je weer veilig door kan.

Altijd van A naar Beter
Je komt echt wel in Groningen, maar hoe lang de weg daarnaartoe duurt, daar kan je niet helemaal van op aan. Het is goed om je van te voren te realiseren dat onvoorziene omstandigheden roet in het eten kunnen gooien.

Ga het maar gewoon doen. Vallen en opstaan hoort er bij. Doorgaan is de enige manier om vooruitgang te boeken. Wees je bewust van je gedrag en wees je bewust van het terugvallen in oude gewoonten. Het is in praktijk lastig, maar de theorie is simpel: doorzetten. Herken je terugval en begin opnieuw.

Applaus
Je hebt je doel behaald. Na dagen, weken, of maanden ploeteren heb je het nu aardig onder de knie. Je ziet de resultaten ervan en je bent er best blij mee. Stop je hier of ga je verder?  Lees het in het volgende en laatste deel van deze levenslessen-reeks.

Silke van Peer | Mail mij.

Gerelateerde berichten

Silke | Counta

Klaar voor de laatste  levensles?

Je bent bijna bij een perfecte administratie. Nog één les te gaan 

3 december 2018 - door Silke van Peer

Lezen →

Druk, druk, druk... Heb jij het ook zo druk?

Dat hoeft niet! Lees hier hoe je waardevolle tijd kan besparen

17 april 2018 - door Luuk Vaessen

Lezen →

Data: Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Lees hier hoe je in 5 stappen van cijfers naar complexe data kan gaan

4 oktober 2018 - door Alice Visser

Lezen →

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf altijd op de hoogte van onze laatste updates.