Virtuele Robot

Blog

Levenslessen voor een perfecte administratie | Deel 4

3 december 2018 - door Silke van Peer

Wellicht vind je je administratie al tip top in orde staan. Lees dan vooral niet verder. Deze blog is voor de medemens die graag ontwikkelt, die graag alles bekijkt vanuit nieuwe invalshoeken. De medemens die er altijd van overtuigd is dat het anders kan: beter kan. Dit viertal blogs neemt je mee naar een betere administratie. Wat is die administratie? Dat ligt precies aan jou! Maar ik laat je wel zien hoe je jouw idee van de perfecte administratie zo uit kan voeren, dat het daadwerkelijk werkt. Dus voor wie vaker moeite heeft gehad met het doorvoeren van veranderingen, lees vooral door.

Het mooie aan de deze reeks blogs is dat je deze levenslessen niet alleen op je administratie kan toepassen. De lessen zijn toepasbaar voor elk doel. Kijk wat voor andere veranderingen je op de werkvloer wilt toepassen of pas ze moeiteloos toe op al je persoonlijke Nieuwjaars voornemens.

Levensles 4: De wielen van de bus gaan rond en rond (rond en rond..)
Met vallen en opstaan lukt het zo ongeveer wel. Klaar, toch? Klaar? Klaar ben je nooit. Ik wind er maar geen doekjes om. Kijk wel even terug op wat je allemaal al hebt bereikt. Je hebt het nu zo ver dat jij of je collega de administratie volledig up-to- date houden door dagelijks aan te leveren, een wekelijkse check uit te voeren op openstaande debiteuren, elke maand vergelijk je de kosten van bepaalde uitgaven met de maand ervoor en maak je een verbeterplan. In Yuki waren al deze opties er al, maar had je nog geen gewoonte gemaakt van de toepassing ervan. Nu wel. Na maanden vallen en opstaan heb je het allemaal onder de knie. Er wordt vaker afgehaakt op plannen dan dat er doorgezet wordt, dus respecteer je eigen prestatie.

Nog een cliché
De kans is groot dat je niet met vijf doelen tegelijktijdig aan het jongleren was. Het zou ontzettend knap zijn als dat wel zo was natuurlijk, maar realistisch gezien acht ik de kans groter dat je nu één (of twee) doelen goed hebt opgevolgd. Dit is het punt waarop je kan terugkijken op het proces. Wat liep er boven verwachting erg goed? Waar liep ik nog wel tegenaan? Hoe had ik dit beter aan kunnen pakken. Een moment van reflectie is erg belangrijk. Je kan ook denken dat het nu toch allemaal achter de rug is, dus wat heeft een evaluatie nog voor zin? Begrijpelijk, maar verkeerd gedacht.

Hier komt de cliché: er is altijd ruimte voor verandering. We horen het zo vaak, dat het me niets zal verbazen als het je niets meer doet. Probeer toch even met een frisse blik naar je onderneming en naar je administratie te kijken.

Je online administratie
Een administratie die 100% inzichtelijk is, heeft zowel een regelmatige stroom in het aanleveren van documenten nodig, als een periodieke check op de openstaande debiteuren nodig. Je kan een moment kiezen grafiekjes naast elkaar te leggen, en te kijken wat je uit die data kan concluderen. Vul zelf maar in, wat is jouw doel voor je administratie? Wat kan er nog beter?

Lever jij bijvoorbeeld nog steeds maandelijks, of misschien wel alles aan per kwartaal (zo’n drie dagen voor de BTW aangifte) dan kan je dit zeker stapsgewijs aanpakken. Begin per week, en ga daarna naar dagelijks aanleveren toe. Zet taken in je agenda zodat je hier een melding van krijgt en het niet zomaar vergeet. Hanteer de tools uit deze reeks blogs om jouw doel te realiseren.

Draai je mee?
De wereld om je heen verandert, en dus is het verstandig om mee te veranderen. Wees een koploper in ontwikkeling. Je weet nu hoe je het aan moet pakken. Stel een goed en realistisch doel en ga ervoor!

Blijf daarnaast wel realistisch. Niet alles valt te veranderen. Sommige dingen kan je niet in één keer 360 graden draaien. Jongleer dus niet met vijf doelen tegelijkertijd, maar stel prioriteiten en begin met het doel dat je het snelst de meeste winst op gaat leveren. Begin met een doel om alles al 90 graden te draaien. Heb je dit doel behaald? Draai dan nog eens 90 graden. Je kan er voor kiezen om meerdere kleine doelen te stellen om stapsgewijs je grotere doel te halen.

Tot slot
Je hebt nu de tools in handen om jouw administratie onder handen te nemen. Daarnaast kan je er meteen voor zorgen dat al je goede voornemens niet alleen voornemens blijven. Verbeter jezelf en je onderneming. Bij Counta kunnen we je altijd verder helpen. Nee helaas, we gaan niet drie keer per week met je meesporten, maar we kunnen zeker meedenken over hoe je jouw administratieve doelen kan gaan realiseren. Graag zelfs. Laat het mij vooral weten! 

Silke van Peer | Mail mij.

Gerelateerde berichten

Silke | Counta

Klaar voor nog een levensles?

Zowel Early Adapters als Gewoontedieren krijgen tips over slimmer werken

16 oktober 2018 - door Silke van Peer

Lezen →

Druk, druk, druk... Heb jij het ook zo druk?

Dat hoeft niet! Lees hier hoe je waardevolle tijd kan besparen

17 april 2018 - door Luuk Vaessen

Lezen →

Data: Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Lees hier hoe je in 5 stappen van cijfers naar complexe data kan gaan

4 oktober 2018 - door Alice Visser

Lezen →

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf altijd op de hoogte van onze laatste updates.