Virtuele Robot

Blog

Luuk | Counta

Wat weet je nog niet over de jaarrekening?

19 december 2018 - door Luuk Vaessen

Ben je een rechtspersoon (een BV, coöperatie of een NV). Dan is het wettelijk verplicht dat je ieder boekjaar een jaarrekening dient te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Waar moet deze aan voldoen? Wat is een accountantsverklaring? Moet ik als eenmanszaak een jaarrekening opstellen en deponeren? In drie blogs vereenvoudig ik een begrip dat voor veel ondernemers blindelings wordt overgelaten aan de accountants. Het doel is je op de hoogte te stellen, zodat je weloverwogen keuzes kan maken die bij jouw onderneming passen!

Deel 1 : Jaarrekening voor de eenmanszaak

Wat is een jaarrekening?
De jaarrekening is een financieel (eind)verslag over het betreffende boekjaar. Deze sluit aan op je administratie, welke in vervolg weer aansluit op de daadwerkelijke boekstukken, zoals bonnetjes, facturen en bankafschriften.

Wat is deponeren van een jaarrekening?
Afhankelijk van de grootte en vorm  van je rechtspersoon, ben je verplicht om je jaarrekening te deponeren bij de kamer van koophandel. Doordat je de jaarrekening op deze wijze deponeert, komt deze in het handelsregister te staan. Het handelsregister is voor iedereen toegankelijk. Zodoende kunnen externe stakeholders informatie van jouw bedrijf opvragen, bijvoorbeeld om te beoordelen of je  kredietwaardig bent.

Moet ik als eenmanszaak een jaarrekening opstellen en deponeren?
Het korte antwoord? NEE! Als eenmanszaak reken je af middels de inkomsten belasting. Bij de IB aangifte vul je wel een beknopte balans en winst & verliesrekening in. Dit wordt ook wel de IB+ aangifte genoemd, en zodoende hoef je dus geen jaarrekening te deponeren.

De Inkomstenbelastingaangifte voor de eenmanszaak 
De gegevens die nodig zijn voor de inkomsten belasting worden door ondernemers vaak gehaald uit de jaarrekening. Echter kan je ook op een simpelere wijze de nodige gegevens verzamelen. Wanneer jouw boekhouding elke dag bij is, kan je altijd relevante informatie terugvinden.

Daarnaast wilt niemand teveel belasting betalen. Mijn advies is daarom om altijd een goede fiscalist te betrekken bij deze aangiftes. Een goede fiscalist kijkt verder dan de aangifte en zijn startpunt is ook niet de aangifte. De aangifte IB is voor een fiscalist een makkelijk karweitje, maar een goede fiscalist zal je ook verder adviseren, zodat jij je bedrijf optimaal kan sturen, zonder te veel te betalen.

Voor wie moet ik dan een jaarrekening opstellen?
Je bent simpelweg niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. Soms vragen stakeholders of investeerders om een hoop informatie, waardoor eenmanszaken vaak een jaarrekening laten opstellen. Echter vragen ze vaak meer informatie dan enkel een jaarrekening. Je kan deze informatie ook doorgeven zonder jaarrekening. Wanneer jij elke dag inzicht hebt in je administratie, loop je ook niet een jaar achter de feiten aan. Zorg ervoor dat je dus altijd realtime inzicht hebt, waardoor je je bedrijf goed kan sturen, en waardoor je actuele informatie hebt voor stakeholders en investeerders.

Je jaarrekening in combinatie met je online boekhoudpakket
Elke dag een jaarrekening zonder een jaar te wachten. Dit kan! Bij Counta gebruiken we software waarmee je elke dag real time inzicht kan hebben in je administratie. Met behulp van je actuele financiële data kan jij daardoor je bedrijf beter sturen. Wij richten jouw financiële robot zo in dat de binnenkomende in- en verkoopfacturen en bankafschriften automatisch op de juiste plek worden neerzet. Het enige dat je nog hoeft te doen is het aanleveren van de financiële documenten. Zelfs daarmee kunnen we al veel voor je automatiseren. We leggen je graag de mogelijkheden uit. Vraag hier een demo aan!

  Luuk Vaessen | Mail mij.

  Gerelateerde berichten

  Luuk

  Ben jij klaar voor de btw verhoging?

  Vanaf januari 2019 verandert het lage btw tarief van 6% naar 9%. Wat moet jij nog doen?

  5 december 2018 - door Luuk Vaessen

  Lezen →

  Levenslessen voor een perfecte administratie

  Bereik gemakkelijk je doelen en overtuig je medewerkers!

  12 november 2018 - door Silke van Peer

  Lezen →

  Data: Zie jij door de bomen het bos niet meer?

  Lees hier hoe je in 5 stappen van cijfers naar complexe data kan gaan

  4 oktober 2018 - door Alice Visser

  Lezen →

  Nieuwsbrief

  Schrijf je in en blijf altijd op de hoogte van onze laatste updates.